Besplatna dostava iznad 70€.
Naslovna » Blog » Srijemuš- biljka za sve

Srijemuš- biljka za sve

Podijeli:

Srijemuš (divlji češnjak, medvjeđi luk), široko je rasprostranjena biljka diljem Europe. Raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke. Možemo ga također uočiti u grmlju i živim ogradama, ali preferira vlažna područja. Beremo ga od ožujka do travnja. U narodu živi vjerovanje da je srijemuš prva biljka koja raste nakon zime, pa otuda i narodski naziv medvjeđi luk. Naime, smatra se da je srijemuš prva biljka koju medvjed pojede kada se probudi iz dugog zimskog sna, te na taj način izbacuje toksine iz organizma. 

Srijemuš se tradicionalno koristi u alternativnoj medicini, a lukovica je jedan od ključnih sastojaka tonika za reumatske probleme i povišeni kolesterol. Cijela biljka se koristi kod niza zdravstvenih tegoba – od kardiovaskularnih, gljivičnih, bakterijskih, virusnih – pa sve do raznih kožnih tegoba: dermatitisa, ekcema i ostalih kožnih stanja. Kožna stanja su u velikom broju slučajeva povezana sa stanjima jetre pa je srijemuš u tim slučajevima velika pomoć, a zbog čega se često naziva “čistačem jetre”. Razni poremećaji kože (dermatitisi, rosaceja, psorijaza, itd.), često kreću od jetre i završavaju u njoj (Medical Medium). Zato je vrlo važno detoksicirati jetru, protokolom koji uključuje promjenu prehrane (izbacivanje iz prehrane onih sastojaka koji loše utječu na rad jetre), te korištenje tinkture srijemuša, potentnog alata za detoks cijelog organizma. Naš Allium, 100% prirodan proizvod, bazira se na svježim iscrpinama medvjeđeg luka, a možete ga pronaći ovdje

Srijemuš je također popularan u gastronomiji. Listovi se mogu jesti sirovi u salatama, sendvičima, blanširani i korišteni umjesto špinata ili se od njih mogu napraviti ukusna juha i pesto. Imaju blagi okus češnjaka i najbolji su prije nego što se pojave cvjetovi. A cvjetovi su također jestivi, vrlo ukusni i mogu se dodati sirovi u salate, sendviče, variva, itd. Ako srijemuš želite konzumirati kao hranu tijekom cijele godine, zamrznite ga ili konzervirajte u maslinovom ulju.

 

Izvor fotografija: Helena Malogorski